Tuesday, November 17, 2015

FO: Alchemist

Pattern/ návod: Alchemist by Elena Nodel
Yarn/ příze: DROPS Lima
                           Colour: 6273 Cerise
Ravelry page.
Cena: 140,-.

The pattern: I hadn´t intended to make my own version until I saw a great one by agasi on Raverly. I especially loved the idea of adjusting the length to make a tunic instead of a vest. The pattern is very well written and I really appreciate that the whole process is divided into smaller steps. Once you complete one, you move to another and so on and suddenly you are done!


However I wouldn´t recommend this for beginners, sometimes it requires some experience to figure out what to do (the pattern involves cabling,reading chart, decreasing and increasing, switches between knitting flat and in the round, threading a lifeline, picking up stitches and you have a choice to adjust the length - usually it combines 2-3 of those techniques at the same time). I learned to make a pocket too, wow!

Kdybych nenarazila na úžasný projekt od agasi (Ravelry), asi bych tento design minula bez povšimnutí. Zaujala mne ale možnost udělat místo vesty šaty nebo alespoň tuniku - jak málo stačí, aby se z poměrně nezajímavé vestičky staly šmrncovní a praktické šaty do školky! Návod je srozumitelně a přehledně sepsaný, hodně se mi líbilo, že celý projekt je rozdělen do několika realitvně malých kroků - postupujete tím poměrně rychle od jednoho k druhému, což přispívá k udržení motivace, práce roste doslova před očima a než se nadějete, máte hotovo! 

Nicméně nedoporučila bych tento návod pro začátečníky (a to ani ty odvážné) - pro zvládnutí tohoto projektu je potřeba umět copánky, ubírat a přidávat oka, nahazovat v průběhu práce, nabírat oka, pracovat s pomocnou přízí (lifeline), kombinuje se pletení dokola a tam a zpět a ještě máte možnost upravit si délku podle potřeby. Zpravidla se několik těchto technik kombinuje současně a je potřeba se soustředit a vědet, co právě děláte. Člověk se v tom snadno ztratí...

The yarn: Great marriage of yarn and project and the price is unbelievable! (I bought my skeins during the Alpaca party last year. I used 3.5 balls for this project making size 4y and adjusting length to cca 6y.) I loved working with this, it has a nice stitch definition. However it is rather heavy to my taste... Let´s see how it will wear.

Skvělá volba pro tento projekt a ta cena je neuvěřitelná! (Koupila jsem ji loni ve výprodeji Alpaca party, na tuniku spotřebovala asi 3.5 klubka, což vychází, bratru, na krásných...140,- Kč! Pletla jsem velikost na 4 letou holčičku a délku upravila zhruba na velikost 6 let a mohla jsem ji udělat ještě delší, jenže jsem se bála, že mi nevystačí příze.) Krásně se s přízí pracovalo, copánky na ní úžasně vynikly. Jen je na můj vkus poměrně těžká... tak uvidíme, jak se bude nosit. A ta barva?! Když ji miluješ... :-))) (Doufám, že z růžového období vyroste, už to trvá víc jak rok...)

Thank you for reading!/ Děkuji za Váš čas!



3 comments:

  1. Krasne a zaujimave satocky, obdivujem Tvoju sikovnost Terezka!

    ReplyDelete
  2. Děkuji, i dcerka je nosí ráda. Jen budu muset skutečně ještě upravit délku, dítě roste jako z vody...!

    ReplyDelete