Monday, September 29, 2014

Knit and Read

I am opening this new post serie about books and knitting, beacuse I love books and always welcome inspiriation what to read. At the first sight, knitting and reading don´t have much in common. But when you look closer you can find many intersections:

V této nové pravidelné rubrice bych Vám ráda představila své tipy na dobré knihy, které mám nějakým způsobem spojeny s pletením. Na první pohled by se mohlo zdát, že literatura a pletení nemají mnoho společného, ale zdání klame. Při bližším zkoumání možná objevíte řadu dosud netušených souvislostí :-):

1. Literature inspired knits. There are many patterns or even collections of patterns based on a famous book or author, for example Harry Potter, Twilight saga or Jane Austen knits. Just try to put a key word in a Ravelry pattern databaze and you will be surprised how much literature influences knitting!

Inspirace knihami. Existuje až neuvěřitelné množství návodů na oblečení, doplňky, přikrývky, hračky a tak dále, které mají svůj původ v literatuře. Harry Potter a Jane Austenová mají dokonce své celé kolekce či občasná vydání tematicky zaměřených časopisů. Zkuste si někdy v databázi návodů na Ravelry zadat klíčové slovo, které Vás zajímá (autor, kniha, postava) a budete překvapeni, kolik toho najdete!

2. Vice versa. What can writers say about knitting? I don´ t know any famous writer to be a passionate knitter, do you? But I have found this interesting book Knitting Yarn: Writers on Knitting, a collection of essays of more than twenty authors. Hmm, I am definitely going to read this one!

A naopak. Znáte nějaké spisovatele, kteří by také pletli? Já ne, ale zato jsem našla tuhle tuze zajímavou knihu Knitting Yarn: Writers on Knitting, která na mě bude možná čekat pod stromečkem!

3.  Atlhough I don´t belong to those lucky knitters who are able to knit and read at the same time, I can usually recall what books are connected with my projects or yarns. For example an excellent Craig Thompson´s illustrated novel Blankets belongs to my Malabrigo Merino Worsted in Burgundy. Forever. It was winter when I started a project with this yarn, cloudy snowy day...Silence. Softly falling snowflakes. Fire behind my back. Poetry...literally everywhere.

. Slyšela jsem o pletařkách, které umí plést a zároveň si u toho v klidu číst. Sama k nim bohužel nepatřím, ale to neznamená, že by moje rozpracovaná díla byla knih prostá. Většinou si dokážu vybavit, jakou knihu jsem měla zrovna rozečtenou, když jsem pracovala na tom a na tom... Atmosféra vyvolaná literaturou ve spojení s krásnou přízí dokáže vytvořit výjimečné vzpomínky, plné poezie. Takto budu mít už navždy spojený úžasný grafický román Craiga Thompsona Pod dekou s přízí Malabrigo Merino Worsted v odstínu Burgundy. Bylo to tehdy uprostřed zimy, šedivý zamračený den, kdy mraky odírají svá těžká břicha o hřbety střech a z trhlin se tiše a bezbolestně sype sníh... oheň v kamnech zkroceně praskal a sem tam zasyčel... scéna pro tichou vodu poezie podemílající břehy každodenních masek byla dokonalá a román si nemohl přát lepší společníky.

4. Audiobooks. Definitely a solution for poor me, who can´t divide attention between knitting and reading! Do you have any tips for good audiobooks either in Eglish or in Czech, please? Any genre, author...I am not picky. :-) 

Audioknihy. Dozajista skvělé řešení! Máte, prosím, tip na nějaké dobře namluvené dílo ať už v češtině nebo angličitně? Jakýkoli žánr, autor... nejsem vybíravá! :-)

No comments:

Post a Comment