Tuesday, October 20, 2015

My tricks: Hair elastics used as stitch markers/ DIY značkovače ok

Hello everybody! Today I am going to share a little knitting gadget with you. I don´t like spending money on things I can do myself and I also love multi-purpose things. Voila, my hair elastics-stitch markers meet all two requirements!

Zdravím Vás! Dnes se s Vámi podělím o jednu malou vychytávku. Nerada utrácím peníze za zbytečné věci a naopak ve své domácnosti vítám vše, co lze používat k různým účelům. Voila, takto jsem "vynalezla" své značkovače ok-gumičky do vlasů!


I love them! They are flexible, come in many colours, you can buy them in any beauty supplies store or drugstore and they are very cheap!

Jsou úžasné! Měkkoučké a poddajné, dostanete je v mnoha barvách, dají se koupit v jakékoli drogerii nebo domácích potřebách a jsou velmi levné!

I used to have plastic stitch markers, but I didn´t like to use them when knitting with fine yarns, because they were too hard and it was to difficult not to make "ladders" between stitches where the marker was placed. Another disadvantage I can see is their price and the fact that I can loose them very easily...

Dřív jsem používala kupované plastové značkovače ok, ale úplně mi nevyhovovaly. Zvlášť při pletení tenkých přízí se mi stávalo, že mezi oky, kde byl umístěn značkovač, se vytvářel "žebříček" - nedokázala jsem oka dostatečně utáhnout, vadil mi ten malinký nepoddajný kousek plastu. Další jejich nevýhodou je cena a skutečnost, že je ztrácím, kudy chodím...

For those reasons I replaced plastic stitch markers with hair elastics. I use ordinary (thicker) ones for thicker yarns (green ones in the picture) and silicone ones for finer yarns (yellow ones in the picture).

Proto jsem se začala používat gumičky a jsem nadšená! Asi by mne to nenapadlo jen tak samo od sebe, ale jednou značkovače prostě došly, já potřebovla pokračovat v pletení a tak jsem po bytě hledala, čím si pomoci. Pro silnější příze používám ty nejobyčejnější gumičky (na fotce jsou to ty zelené), pro tenší pak silikonové (na fotce žluté). A pro ty úplně nejtenší příze (laceweight) se mi povedlo najít ty nejtitěrnější silikonové gumičky vůbec:

For laceweight yarns I use the tinniest silicone hair elastics I could find:

What are yours knitting tricks and gadgets? I´d love to hear about them in comments below!

A jaké jsou Vaše vychytávky? Napište mi o nich do komentářů, ráda se nechám inspirovat!

Thank you for reading/ Děkuji za Váš čas!

11 comments:

  1. Ahoj, tak já značkovače skoro nepoužívám - při pletení raglánových svetru vůbec, ale pouze někdy a to při složitějších věcech jako byl např. Metalouse. No a místo značkovačů používám vlnu (vypadá to takto http://barvinekafialkaa.blogspot.cz/2015/06/vikendovy-aneb-kotlivci-treste-se.html) nebo na gumičce navlečené korálky.
    Tereza

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Terko, klobouk dolů před Tebou! Já bych se bez značkovačů neobešla, jak to děláš?! Nápad se smyčkami vlny je taky fajn, ale trochu mi vadilo, že příliš "splývají" s pleteninou. Měj se krásně a díky za nápady!

      Delete
    2. Ahoj Terko, asi to bude tím, že už pletu hodně dlouho. Mě značkovače docela překáží. Používám je opravdu jenom v nejnutnějším případě, kdy by to bez nich nešlo.

      Delete
  2. Ahoj Terezko, to je skvělý nápad. "Klasicky" jsem dopletla první svetr a tak mě to chytlo, že zkouším ten raglán :-). Koupila jsem umělohmotné značkovače, ale ty gumičky budou mnohem lepší, děkuji za inspiraci. Jak jsem psala mám alergii a příze z přírodních vln mě kouše. U nás mají jen akrilové nebo jiné umělé s různými úpravami, max. bambus + umělotina (a to mi je také nepříjemné na kůži). Chtěla jsem se zeptat, jestli kupuješ příze přes internet. Vyhlédla jsem si tuto:
    http://www.ganella.cz/prize-cotton-viscose/2475-prize-drops-cotton-viscose-06-med/
    ale mám strach objednávat bez "osahání". Neznáš tuto přízi? A ještě jsem slyšela, že se příze s viskózou "tahají". To by možná šlo řešit tím praním, jak píšeš v předchozím článku.
    Pěkný den. Jarka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zdravím Jarko!!! Tak tedy další pletařka do klubu, no bezva! :-) A ten první svetr chci vidět, prosííííím!!!

      Na Ganelle nakupuji ráda, psala jsem o tom zde: http://terezaazeret.blogspot.cz/2015/03/kde-nakupuji-kde-uz-radeji-ne.html. Pokud by se ti příze nelíbila, můžeš ji samozřejmě vrátit. DROPS Cotton Viscose znám, pletla jsem z ní tohle bolerko http://ravel.me/Terezka/12bissicvakswssacb. Abych byla přesná, pletla jsem dvojitou přízí: Cotton Viscose+Kid-silk. Pletenina je krásná, hebká a měkká, mamka nosí bolerko už několi sezón a ani se nehne (brzy o tom napíšu článek). Vzhledem k pidivelikosti není ani problém s váhou, což jinak u přízí s podílem bavlny bývá problém. Jak by to bylo u klasicky velkého svetru, to si netroufám odhadnout.

      Kdysi jsem háčkovala zavinovací bolerko z pŕíze podobného složení ONLine Linie 135 Goby a ta byla opravdu těžká (bolerko vážilo 550 gramů), nenosila jsem ho vůbec. Ale to mělo asi více příčin, u háčkování je obecně větší spotřeba a navíc ten vzor byl hodně "hutný". http://ravel.me/Terezka/clsb

      Delete
    2. Moc děkuji za tipy, Terezko. Fotku svetru jsem "připla" na Supervizáž FB :-)

      Delete
    3. Jj, právě ho tam obdivuju! :-) Z čeho jsi pletla? Moc se mi líbí, hned bych takový pro sebe brala. Jen v jiné barvě, že... :-)))

      Delete
    4. Je to HiMALAYA Everyday big
      http://www.pletaciprize.eu/natsam/eshop/171-1-Prize-Everyday-Big
      ale Terezko, 100% acrylic, i když s přidanou hodnotou. Chtěla jsem hnědý svetr, ale tato barva mě nadchla :-). Vybírala jsem u nás v galanterii přízi, která mě neštípe na obličeji, moc jich teda nebylo :-)

      Delete
  3. Ahoj Terezka, vidim ze sa mam este vela co ucit :-), pretoze o znackovacoch pri pleteni pocujem prvy krat... a ako a naco sa pouzivaju to vobec netusim, ale zaujima ma to a urcite si to skusim dohladat. Vdaka za "rozsirovanie obzorov" a zdielanie skusenosti! Pekny zvysok dna zelam. B.

    ReplyDelete
  4. Ahoj Bea, značkovače se používají, když potřebuješ upozornit, kde se v pletení má dít nějaká změna (ubírat, přidávat, začít vzor atd.) - prostě ohraničují určité logické úseky. Při pletení raglánu shora například vymezují, co jsou rukávy a co přední a zadní díl, při pletení těla zase označují boční švy... Variant použití je bezpočet! Ale někdo umí plést i bez nich, třeba Terka-Barvínek viz výše. :-)

    Pro mně jsou moc užitečné, ale je fakt, že v anglicky psaných návodech, které bývají velmi polopatické, se až nadužívají... Nevadí mi to, cokoli přispěje k lepśímu pochopení návodu vítám. a jestli značkovače použiju při vlastním pletení nebo se spolehnu na vlastní paměť a počítání ok - to už záleží na vlastním uvážení... :-)))

    A co se týče technických znalostí řemesla, tak moc doporučuji blog techknitting.blogspot.com. Najdeš tam vše od základních ok až po mistrovské vychytávky! Vše doplněno dokonalými barevnými schematickými nákresy, které jsou názornější než fotky nebo videonávody

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dakujem za podrobnu odpoved Terezka a zelam Ti krasny vikend! B.

      Delete