Monday, July 20, 2015

FO: Malina

Pattern/ návod: my own (Ravelry page).
Yarn/ příze: DROPS Safran by Garnstudio
                           Colour: 55 Cerise
Cena: 200,- Kč
a
The pattern:  Looks very simple, but it was actually really tricky! I had an idea of summer sweater for my girl - lightly oversized with dolman sleeves. Surprisingly Ravelry databaze doesn´t offer any pattern such this, so when I came across Aaire´s sweater, I contacted her to understand the construction. (Thank you, Aleks!) It is very simple: the body is a rectangular with neckline shaping in the middle, knitted flat. Than it is blocked and sewn and sleeves stitches are picked up and knitted in the round. No shaping except the neckline. Plain stockinette. What could be tricky on that?!

Na první pohled vypadá velmi jednoduše, ale co jsem se s ním natrápila! O svetru jsem měla od počátku poměrně jasnou představu - letní, bavlněný, lehce oversized, se spadlými rukávy. K mému velkému překvapení jsem na Ravelry nenašla žádný ani vzdáleně podobný návod, který bych mohla použít, takže když jsem narazila na tento svetr, poprosila jsem autorku o pomoc. (Vřelé díky, Aleks!) Konstrukce je velmi jednoduchá: tělo tvoří obdélník s uprostřed vykrojeným výstřihem, následně se sešije a naberou se oka na rukávy. Vše je rovné, kromě výstřihu není potřeba nic tvarovat. Plete se lícovým žerzejem. Co by na tom mohlo být složitého?!

First, I had to calculate my own numbers. That was easy, I measured one of my daughter´s sweater and added 15 cm to get the oversized look, then I swatched and did the math. 

Za prvé jsem si musela spočítat vlastní počty ok. To nebylo nic náročného, změřila jsem jeden z dcerčiných svetrů, přidala 15 cm na šířku a vše spočetla na základě zkušebního vzorku.

Second, I had to improvise the neckline shaping, it was fun and now I wish I kept better notes. Then I realised that the neck opening is too tight to be pulled over her head. Which meant that I had to add an keyhole back element to make the opening larger. I really like this detail on the pullover!

Za druhé jsem musela vymyslet ujímání výstřihu, naštěstí mi to dobře vycházelo s počtem řad (ujmout 1 oko v každé řadě). Jenže když jsem byla hotová, zjistila jsem, že otvor pro hlavu je moc malý a svetr nepůjde obléci, což si vyžádalo přidat další designový prvek: kapku na zádech. Na tu jsem moc pyšná, hrozně se mi líbí a svetru dodala správný šmrnc.

Third, blocking. Ladies, you wouldn´t believe me, but the simplest things are the most difficult for me. How could I block the rectangle wrong? I don´t know but I did so. After blocking my rectangle transformed into rhomboid, which I noticed when I was sewing the right side and suddenly I had cca 5 cm longer back part than on the left side. (I used my favorite way to sew knitted pieces together: using crochet hook and picking only one strand of the stitch. It is easy, fast and makes very neat seam.) 

Za třetí, vyprání a vyputí. Dámy, nebudete mi věřit, ale zde jsem to všechno zvrzala. Obecně jsou pro mne ty nejjednoduší věci ty nejobtížnější (vzpomínám si, jak jsem šila  polštáře a vyměřovala na látce čtverec o velikosti 45x45 cm asi desetkrát, až jsem to vzdala a tvářila se, že ty úhly jsou pravé, i když byly dost levé...) Zkrátka a dobře, po vypnutí se můj krásný obdélník změnil v kosodélník, čehož jsem si bohužel všimla až při dokončování druhého švu, kdy mi najednou na zadním díle přebývalo dobrých 5 cm oproti levé straně. Nic jsem neopravovala, svetřík je lehce asymetrický. :-)

Fourth, the sleeves. I picked 50 stitches for each sleeve, but after first 5 cm I decided to do a little shaping. I decreased 2 stitches three times, every 14th row. I knitted the last 2 rows in garter stitch.

Za čtvrté, rukávy. Nabrala jsem 50 ok, ale po prvních 5 centimetrech se rozhodla přece jen rukávky trochu vytvarovat. Ubírala jsem 3x po 2 okách, každou 14. řadu. Poslední dvě řady jsem pletla vroubkem.

Fifth, finishing. I crocheted around the neckline including the keyhole.

Poslední, dokončovací práce. Původně to nebylo v plánu, ale nakonec jsem obháčkovala okraj výstřihu i kapky. Pomohlo to!
The yarn/ příze: I used to think that I didn´t like to knit with cotton yarns. I considered them too heavy and my biggest complaint was that it lacks elasticity. DROPS Safran changed everything! The yarn is very nice to work with (isn´t splitty), the fabric is lightweight and very soft. Unlike mercerized cottons Safran isn´t shiny, which is a plus for me. I will definitely use it again! Till the end of July, you can buy DROPS Safran (and other cotton yarns by Garnstudio) with an 35% off - great opportunity to give it a try!

Až do nynějška jsem byla přesvědčená, že bavlněné příze moc nemusím. Vadilo mi, že jsou těžké a postrádají elasticitu, připadaly mi příliš hrubé - aneb jak to krásně vyjádřila Malgosia "není to příze, ale špagát". Jenže DROPS Safran je jiná! Krásně a úhledně se z ní plete, netřepí se a co je hlavní, výsledná pletenina je úžasné měkoučká a dost lehká! Navíc se neleskne (narozdíl od mercerované bavlny), což mi vyhovuje. Mám novou lásku a bezpochyby se k ní ještě v budoucnu vrátím. Právě teď navíc probíhá slevová akce na bavlněné příze DROPS, takže nasyslím bez výčitek svědomí...!

Cena: Pro zajímavost jsem se rozhodla uvádět cenu výrobku, která je tvořena pouze náklady na materiál. Svou práci nepočítám, protože je to koníček a své výrobky nehodlám prodávat... Když si spočtu, kolik času často strávím marným běháním po obchodech (i těch internetových) ve snaze najít něco hezkého, kvalitního, ve správné barvě, velikosti a střihu, a když pak vidím ty nehorázné ceny, pak rozhodně nemám pocit, že se pletení "nevyplatí".



Thank you for reading!/ Děkuji za Váš čas!

5 comments:

  1. Krásný! Drops Safran mám taky ráda a podobná jemná bavlna je i Bella od Alize.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji! Kde Alize kupujete, prosím? Ještě jsem ji nikde neviděla... Tedy na ganelle mají od nich jednu přízi, jinak nic.

      Delete
  2. Z Safranu právě dokončuji tílko a také mě moc překvapil ten materiál, koupila jsem náhodou a přesně jak píšeš, nebude poslední. Svetřík se ti povedl i s těmi "karamboly" a hlavně je to originál :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Díky! Originál to je, nicméně dcerka ho na sobě měla asi 3x a už z něj vyrostla...! Příště musím lépe měřit. :-) Tílko se ti povedlo, nosíš ho?

      Delete