Tuesday, October 6, 2015

Recenze příze/ Yarn review: Elfin by Schoeller-Stahl

Elfin by Schoeller-Stahl

Composition/ složení: 90% polyakryl, 10% mohair.
Yardage/ návin: 140 m/ 50 g.
Weight/ síla: bulky.

PROS/ PLUS:


  • affordable/ skvělý poměr cena-výkon,
  • very soft and cozy/ velmi jemná, hebká a vysoce hřejivá,
  • knits up into a very lightweight, flowy and fluffy fabric/ vytváří lehkou, nadýchanou a přitom velmi hřejivou pleteninu,
  • machine washable (wool cycle)/ lze prát v pračce (cyklus na vlnu),
  • hardly any pilling at all/ téměř nežmolkuje,
  • doesn´t shed/ nepouští chloupky.

CONS/ MÍNUS:
  • dull colours (for my taste)/ moc se mi nelíbí barvy, ale to je věc názoru a vkusu.
I LOVE this yarn! Usually I tend to knit with natural materials such as wool, merino, silk, alpaca etc., but Elfin is an exception. It totally destroyed my prejudice against acrylic yarns... My first sweater was made with this yarn 7 years ago, my mum wears it relatively often in winter season and it still looks almost like new! What´s also important: I feel like in a huge warm hug wearing that sweater! 

Elfin je skvělá příze! Postavila na hlavu mé předsudky vůči akrylu a donutila připustit, že přírodní neznamená vždy nejkvalitnější. Stále platí, že si raději vybírám materiály s vysoký podílem přírodních vláken, ale klobouk dolů - Elfin mnohé z nich strčí do kapsy. Upletla jsem z něj před 7 lety svůj první svetr, mamka ho dodnes nosí každou zimu a stále vypadá téměř jako nový! Na těle je neskutečně příjemný, nikde nekouše, neškrábe a hřeje jako blázen. Pro člověka jako já, kterému je pořád zima, je takový svetr malý zázrak a v sychravém podzimním počasí nezbytnost.


If you are a budget-consicous knitter, who wants to knit a garment that survives more than one season (and likes mohair look), this is yarn for you!

Pokud nemůžete nebo nechcete utratit za svetr příliš mnoho, zároveň byste rády, aby vydržel víc jak jednu sezónu, a nevadí vám mohér, jděte do toho!


Elfin is great for all winter garments and accessories: sweaters (both fitted and oversized), vests, cowls, shawls... try it in any neutral colour, you won´t regret! In my opinion, neutral tones looks the best, the colourful ones looks rather cheap. 

Elfin je příze určená primárně pro zimní pleteniny, budou z něj úžasné svetry (vypasovné, ale hlavně oversized!), vesty, nákrčníky, šály... doporučuji vybírat spíše z neutrálních barev, ty barevnější vypadají poněkud lacině. Ale to už je věc vlastního vkusu. :-)

Thank you for reading!/ Děkuji za Váš čas!

8 comments:

  1. Sama bych si asi nikdy nekoupila umělou přízi, ale tvému úsudku důvěřuju, přidávám na seznam přání :D

    ReplyDelete
  2. Jak je ten seznam už dlouhý, Kristi? :-D Doufám, že mě pak nebudeš proklínat, do čeho jsem Tě to zase uvrtala... Sama mám několik kufrů nacpaných různými přízemi, ale když jsem si u mamky nedávno půjčovala v nouzi tenhle svetr, opět se mi připomnělo, jak je úžasný, a já už málem objednala na další...! Zatím jsem se ovládla, ale sama nevím, jak dlouho ještě budu odolávat. Zima za dveřmi, zase budu hodiny postávat venku s dětmi, takový svetr by se jó hodil! :-)

    ReplyDelete
  3. No zatím se mi daří držet principu, že objednávám příze na konkrétní projekt, pozoruji ale v poslední době tendence od této zásadu jaksi upouštět :-)))) Mé zkušenosti s přízemi jsou ale velmi omezené (pletu teprve necelý rok), takže tvoje recenze jsou pro mě opravdu velmi užitečné! :)

    ReplyDelete
  4. Super recenzia Terezka, info som si odlozila na Pinterest a zda sa mi velmi zaujimave, ze i umela priadza moze mat take vlastnosti. Vdaka za inspiraciu! B.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bea, jsem nadšená, že ses taky pustila do pletení!!! (Prozradíš, co jsi koupila za materiál? V nejbližší době ode mne čekej dloooohou zprávu!!! :-D)

      K Elfinu: i pro mne je to velké a příjemné překvapení. Ještě pro jistotu a pořádek dodám, že vzhledově je samozřejmě poznat na první pohled, že se nejedná o přírodní materiál, ale ostatní jeho vlastnosti jsou (pro mne) tak úžasné, že mi to nevadí. Svetr z něj nebude vypadat "luxusně", draze atd., ale ani nekřičí do světa "jsem laciný šunt". :-)

      Delete
    2. Moje ulovky si videla u mna Terezka, ten Rowan Kidsilk je naozaj krasny, mam zatial len 1 klbko na skusku, aby som si ho "osahala" a vdaka tym inspiraciam, na ktore si mi poslala link, vymyslim co z neho urobim.
      Ten Tvoj biely pulover z Elfinu vyzera krasne a na podobny nakrcnik sa chystam aj ja. Zatial hladam navody, inspiracie a tipy, ale popritom mi pribudaju aj ocka na rozrobenom kratkom svetriku.

      Delete
  5. Ahoj Terezko, moc děkuji za link na Tvůj blog. Také přemýšlím, že bych něco upetla, ale mé zkušenosti jsou "chabé" - hladce, obrace, že si říkám, jestli se do toho mám vůbec pouštět. :-) Moc se mi líbí raglánové rukávy a tento způsob pletení, jako máš na svetru (bez rantlu), jen hladce, aby se vytvářela ta rulička :-). Už jsem si našla několik návodů na raglány, pletené ze spoda i s hora.
    Také hledám hnědou přízi, které by mi případně vyhovovala. Já jsem alergik a atopik a když svetr obsahuje i minimální množství vlny, tak mě kouše. Mojí maminku to nekouše, mě jo :-)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jarko, vítám Tě a děkuji za návštěvu! Pokud umíš hladce, obrace, umíš všechno - pletení je jen o kombinacích těchto dvou základních ok, věř mi. To "složité" jsou jen variace na tato dvě základní témata. :-) A mezi námi, lícový žerzej, kterým všechny začínáme, je jeden z nejzrádnějších vzorů vůbec, jsou na něm vidět všechny chyby. Takže to nejtěžší už máš za sebou! :-)

      Raglán je skvělý, protože odpadá sešívání. Osobně raději pletu shora, abych mohla svetr průběžně zkoušet. Pak je jistota, že vše sedí, jak má...

      S přízemi to máš komplikované, je mi líto... ale určitě tu svou najdeš! Mohla by ti sedět třeba viskózová směs nebo hedvábí...i merino je velmi jemné, konkrétně to od Dropsu mám pro děti velice ráda - dcerka měla atopický ekzém na hřbetech rukou, asi rok hodně špatný, živá ložiska atd., tak to jsem se všemu vyhýbala, ale nyní je už přes rok absolutně bez příznaků a svetr z této příze jí vůbec nevadí,. je skutečně hebký a na dotek až trochu "chladivý".

      Delete