Tuesday, November 3, 2015

FO: Basic Winter Socks

Pattern/ návod: 118-35 Socks by DROPS Design
Yarn/ příze: DROPS Fabel
                       Colour: 200 Gray
Cena: cca 63,- Kč.

The pattern: These are my second socks, you can read about the first ones here. Although I promised myself to try stripes, fair-isle and other techniques with my next socks, I ended up knitting the same pattern again. I realized that I actually need some basic socks in neutral colour more than anything else and I need them very quickly! I love to browse colourful funny socks patterns on Ravelry, they are definitely in my queue! Next time I hope...!

Mé druhé ponožky, o těch prvních si můžete přečíst zde. Tehdy jsem si slibovala, že na dalších ponožkách si vyzkouším proužky, norské vzory a různé jiné techniky, ale nakonec jsem se vrátila opět k tomuto základnímu návodu. Jakkoli se mi barevné a vtipné ponožky moc líbí a rozhodně jsem na ně nezanevřela (jsou v pořadí!), usoudila jsem, že obyčejné vlněné basic zimní ponožky v neutrální barvě teď potřebuji víc než cokoli jiného!


The pattern is excellent! Easy to follow, it knits up fast and fluently (no cutting yarn needed, no ends to wave) and what´s the most important to me: the socks fit like gloves and keep my feet cozy. 

Návod je geniálně jednoduchý, plete se rychle a plynule (není potřeba navazovat přízi, tedy ani zapošívat konce) a co je nejdůležitější: úžasně sedí, nikde v botě netlačí a pěkně hřejou!

Every day I spend 2-3 hours outside with my kids stepping around them and in winter time I usually suffer from cold feet (and hands - mittens are coming soon!). I did a simple math: cozy socks = warm feet = happy mum = happy kids, right? :-)


Každý den strávím se svými dětmi v průměru 2-3 hodiny venku bez ohledu na počasí a pravidelně každou zimu trpím. Vzhledem k věku mých ratolestí se pohybujeme střídavě rychlostí splašených opic a vzdorovitých šneků, což k tepelnému komfortu matky prostě nestačí. Tak jsem se zamyslela, čím bych mohla přispět k větší rodinné pohodě a vyšlo mi následující: teplé ponožky = nohy v teple = šťastná maminka = spokojené děti, nemám pravdu?! :-) 

The yarn/ příze: It´s a new quality for me. I am not amazed neither disappointed... I would say, ordinary sock yarn. I bought it because of the many positive reviews on Ravelry pointing out its durability (Suvi Simola´s sweater was the last impuls). We´ll see...

Pletla jsem z ní poprvé a nejsem ani nadšená, ani zklamaná... obyčejná ponožková příze, řekla bych. Koupila jsem ji na základě mnoha nadšených recenzí na Ravelry, které vyzdvihovaly její odolnost. (Poslední kapkou, která mne přesvědčila, bylo doporučení od Suvi Simola.) Tak uvidíme...

Thank you for reading!/ Děkuji za Váš čas!

16 comments:

  1. Super, nech Ta ponozky krasne hreju pri pobytoch vonku Terezka! Kedysi som tiez plietla ponozky, mala som vtedy potrebu upliest ponozky kazdemu clenovi rodiny, tak to islo ako na beziacom pase :-). Ale je to tak davno, ze si len matne spominam ze som pouzivala 4 ihlice, Ty tie svoje pleties ako? V texte clanku chyba prelinkovanie na spominany starsi clanok o Tvojich prvych ponozkach a cez vyhladavanie sa mi ho nepodarilo najst...
    Terezka chcem sa aj spytat, ci si tu v nejakom clanku nepisala, ake parametre skumas ked vyberas priadzu na konkretny projekt (navin, hmotnost, zlozenie, stacanie priadze, lesk/mat...), pripadne nemas tip kde sa nieco o tom mozem docitat? B.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Bea, článek už je aktualizovaný i s prolinky na první ponožky. Jinak veškeré mé dokončené projekty zde na blogu lze najít v kategorii "FOs" = finished objects (terminologie z Ravelry. :-) Snad by to mělo fungovat...

      Pletla jsem taky na 4 ponžkových jehlicích, jde to velice rychle od ruky. Nám kdysi ponožky plétávala babička a nosila jsem je hrozně ráda a vždy skoro celou zimu - a to mi bylo 14-15, tedy věk, kdy pletené ponožky nejsou považovány za úplně cool... Nosila jsem je k sukni, pěkně ohrnuté v botách farmářkách - doteď na to s láskou vzpomínám, že i v tuchých mrazech mi nečinilo potíže vyrazit v silonkách a miniskukni, protože mi fakt zima nebyla! (Kdo nezkusil, nepochopí. :-))) )

      Delete
    2. Teda to je překlepů, omlouvám se...! Proces výběru příze zkusím zpracovat do článku, zde jen krátce: vždy mi to trvá děsně dlouho a úspěch není zaručen. Když nemáš nebo nechceš použít přízi, která je doporučena v návodu, existuje web Yarnsub.com, který Ti po zadání přísušných údajů "vyplivne" možné alternativy.

      Delete
    3. Pozdě, ale přece (sedí mi na klíně synek, hrabe do klávesnice a chytá mě za ruce, abych nemohla psát, skřítek jeden, tak mám ztížené podmínky k práci :-))): Děkuji a přeji krásný den! Tady je nádherně, za chvilku vyrazíme do podzimního listí!

      Delete
    4. Dakujem za odpovede a tipy Terezka!

      Delete
    5. Nad tym Yarnsub.com som uz presedela dost minut (az hodin :-)) a je skvele ze nieco take existuje, vdaka Terezka, citim sa ako Alenka v risi divov :-).

      Delete
    6. :-))) A to je teprve začátek, Beátka! Já žasnu stále, je toho tolik k objevování, učení, zkoušení... Ať se daří!

      Delete
    7. Perfect for playing sports, going to the office, wearing at home and more. custom thermal socks

      Delete
  2. Nice socks but I couldn't not notice the sweater! it's lovely :) Is it hand-knitted?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks! :-) The sweater isn´t hand-knitted, I bought it on Lindex website two years ago. Unfortunately it started pilling quickly...

      Delete
  3. Fabel je fakt skvělá příze, mojí mámě se teď podařilo vyprat ponožky z ní na devadesát a přežily to, což nechápu. Mají teď sice černo-fialový odstín (půvdně byly strakaté, teď se mi líbí mnohem víc), ale velikost zůstala plus mínus stejná.
    A pořádné teplé ponožky jsou k nezaplacení. Pletu je pravidelně jako dar několika členům rodiny. Eva

    ReplyDelete
    Replies
    1. To ráda slyším! Příze, která něco vydrží - to je malý zázrak. :-) Mě se takhle povedlo omylem vyprat synův svetr Dunes z DROPS Baby Merina na obyčejný bavlněný program asi na padesát a taky mu to moc neublížilo.

      U nás už ráno pěkně mrzne, hned jsem je tedy dnes otestovala a celou dvouhodinovou hlemýždí procházku jsem si parádně v teple užila a blahořečila si za ten skvělý nápad uplést si vlněné ponožky! Jsou tenoučké, takže nedělají silnou nohu a vejdou se i do úzkých bot. Jdu prolustrovat ganellu a objednat další Fabel - budou dárky! :-)))

      Delete
  4. Terezko, tvůj poslední článek mě moc potěšil, mám doma Fabel objednaný kdysi na zkoušku a už vím, co z něj bude :-)

    Musím ti ale poděkovat za tip na blog techknitting.blogspot.com, narazila jsem na něj někde v komentářích a nestačím se divit kolik tipů tam nacházím (přemýšlela jsem, proč se mi při pletení pružného vzohu stáčí pletenina doleva a ejhle, u ok pletených obrace dělám chybu ve způsobu, jakým nabírám přízi pravou jehlicí).

    Přeji přijemné předvánoční pletení! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cristi, bezva, držím palce, ať jsou děti hodné a nechají Tě v klidu pracovat! Kdybych mohla vrátit čas, upletla bych si namísto studování knih a článků o výchově jedny ponožky - měla bych větší trpělivost a více pochopení pro své děti, když bych tak nespěchala domů, že je mi už ziiiiiiiiimaaaa!!! :-)

      Techknitter je skvělá!!! Mám na její blog odkaz na hlavní stránce v menu My blog list.

      Delete
  5. The design of given pairs of socks is really very amazing. the color is also very best. I love hand made socks and I am also a sock knitter. I will definitely try to make these types of socks in same color.

    ReplyDelete
  6. Very Nice article of Thermal Socks. Good Work. Keep posting

    ReplyDelete